Юмют Б. се радва, че вече има електронен регистър, в

...
 Юмют Б. се радва, че вече има електронен регистър, в
Коментари Харесай

Всеки може да провери дали е чист турчин или не

 Юмют Б. се радва, че към този момент има електронен указател, в който всеки може да събере сведения за своето потекло. " В фамилията ми се говореше, че прабаба ми е била българка, само че никой не знаеше нищо по-конкретно. Сега към този момент имам и формалното удостоверение за това ", споделя той. Юмют Б. който не желае да назове цялото си име, се надява в този момент да получи втори паспорт - от България, който би му отворил вратата за пътувания из Шенгенското пространство.
Треската за определяне на личния генезис е овладяла доста турци в тези дни, отбелязва немската католическа организация КНА. От 8 февруари насам родословният указател е наличен за всички в интернет. Някои от данните в него са още от 19-и век - от времето на Османската империя. Сайтът, на който могат да се подават запитванията за родословния генезис, тези дни краткотрайно се срина, заради големия интерес към него. Над осем милиона турци са употребили до момента безплатната услуга, с цел да прегледат своето родословие.

Двойно поданство?

Не са малко и турците като Юмют, които се надяват по този метод да се доберат до втори паспорт, който би им дал разнообразни привилегии. Генералните консулства и посолствата на Балканските страни чакат през идващите седмици същинска вълна от запитвания на турски жители, проучващи опциите за приемане на второ поданство. Някои в Турция обаче предизвестяват за непредвидени проблеми, свързани с електронния указател. Вестник " Джумхуриет " да вземем за пример написа: " Представете си, че се смятате за стопроцентов турчин и внезапно разберете, че в реалност сте арменец ". Някои пък се притесняват от възможна дискриминация и набези против турци с арменски или гръцки генезис.

Фактът, че тази тематика е прекомерно мъчителна за Турция, сподели казусът с убития през 2007 година Хрант Динк. Журналистът от арменски генезис беше разбунил духовете в Турция с една публикация, в която твърдеше, че Сабиха Гьокчен (1913- 2001), осиновена щерка на създателя на турската република Кемал Ататюрк, е била от арменски генезис.

Списание " Агос ", за което пишеше и Динк, през 2013 година разгласява информация, че благодарение на цифрови кодове държавното управление скрито записва кои жители са от арменски, гръцки или еврейски генезис. Мнозина тогава бяха същински шокирани – най-много, тъй като се притесняваха, че въпросните информации могат да бъдат употребявани против тях. В последна сметка историята на Турция демонстрира, че в страната постоянно са били осъществявани набези и погроми против разнообразни малцинства. Електронният указател за потеклото обаче сподели и нещо, които по никакъв начин няма да се хареса на локалните националисти: това, че въобще не е елементарно да се откри кой е „ същински турчин “, и кой – не.

От времото на геноцида против арменците

Много деца, чиито родители са починали по времето на геноцида над арменците през 1915 година, са били осиновени от турски фамилии. Други пък са приели исляма и са прикривали същинския си генезис. При основаването на републиката през 1923 година, всеки, който е живеел на територията на Турция, е можел да се записва като турчин. Обявявайки всички за турци, държавното управление се е надявало да обезврежда разнообразни малцинствени спорове. В реалност обаче Турция е многонационална страна. По време на Османската империя турците са титулярната нация, само че на територията на днешна Турция са живеели още гърци, евреи, кюрди, арменци, грузинци, араби и други етноси. След Балканските войни, Първата международна война и последвалите етнически чистки, към тях се причисляват албанци, сърби, българи и босненци. След погрома от 1955 година обаче, съвсем всички гърци напущат страната.

В днешна Турция малцинствени права имат единствено евреите, гърците и арменците. Затова пък най-голямото кюрдско малцинство, което съставлява 15 % от популацията на страната,  не е прието за такова. В течение на десетилетия кюрдският език бе неразрешен, а съществуването на кюрдски етнос бе отричано. Едва при държавното управление на Ердоган настъпи известно усъвършенстване. Но след края на мирния развой през 2015 година тези връзки още веднъж бяха помрачени.

Опит за събеждане на патриотични усеща?

Не е ясно за какво родословният указател в Турция се появява таман в този момент. Критиците считат, че времето за това е неверно подбрано, защото атмосферата в страната, съгласно тях, е станала " параноична " след несполучливия опит за прелом през юли 2016 година. Други пък допускат, че самодейността в интернет съставлява опит на ръководещите да разсънят патриотичните усеща на турците в сегашните размирни времена.

 

АГ, КНА

Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР